WebPillangó főoldal
Oldalak: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Weboldalkészítés kérdések  (Megtekintve 57325 alkalommal)
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #100 Dátum: 2010. 01. 23. - 23:13:39 »

Hallottam, hogy leteznek pluginok PShez, ami segit WP sablont kesziteni, de be kell latni, hogy tokeletes automatizalt sablonkeszites nem letezik. Igy a legjobb minoseget kezi felepitessel ered el. A leghatasosabb szerintem, ha a kepet lekodolod (sitebuild) normal, statikus, XHTML/CSS oldal formajara. Majd letoltod es telepited a WPt. Keszitesz egy masolatot a Default sablonbol majd kezded lassan modositani. Egyertelmu elnevezesek vannak, hogy mit hova kell tenni. Egyik legegyszerubben hasznalhato "sablonrendszer" szerintem, mas CMSekhez kepest. A dokumentacioja is kivalo. Nezz szet a WP hivatalos oldalan.
Naplózva
Balou

Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 140


WWW
« Válasz #101 Dátum: 2010. 01. 25. - 16:52:40 »

Hát, ha már másik sablonból indul ki,kezdőként a Defaultból csinálja mert egy életre elmegy tőle a kedve Vigyorog Én inkább a Sandbox "framework"öt szoktam használni. Gyakorlatilag csak egy alap WP váz van ott,minden mást ő rak bele...
Naplózva

Steven

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 46


« Válasz #102 Dátum: 2010. 01. 25. - 19:43:33 »

Köszi a tippeket. Kicsit bővebben esetleg mesélnél erről a Sandbox-Frameworkről. Hol találom stb.
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #103 Dátum: 2010. 01. 25. - 21:51:26 »

Az indokok amiert a Defaultot ajanltam:

1. mindig a legujabb WP technkiakat, iranyelveket, fuggvenyeket, stb. tartalmazza, es
2. ott van az alap WP telepitesben, es
3. a lenyeg ugysem az, hogy egy WP sablont atalakitson, hanem a megleveo sima HTML/CSS oldalnak funkciot adjon a megfelelo fuggvenyek beagyazasaval

A Default sablonban mivel ott vannak a legujabb fuggvenyek es egyeb erdekessegek, igy azokrol kielegito dokumentaciot is talal, meghozza hivatalos forrasbol. Ezert gondolom, hogy kezdesnek egyszerubb.

Hogy maskepp mondjam: amikor programozni tanul az embert, azt erdemes Hello World-del kezdeni es nem egy Frameworkkel Mosolyog Egyreszt jobb, ha ismeri az ember a strukturakat, meg a hatterlogikat, amit aztan felhasznalhat a framework felhasznalasahoz egy kovetkezo lepesben Mosolyog

Remelem ertheto a logikam.
Naplózva
Balou

Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 140


WWW
« Válasz #104 Dátum: 2010. 01. 27. - 20:03:01 »

Tupacko: a frameworkben is ugyan az van 99%ban benne, mint a default theme-ben... viszont nincs teleszórva extra felesleges dolgokkal, amik egy kezdőt megszívatnak... Pl. content-alapú listaelem-jelölővel.

De nem én vagyok az egyetlen, aki azt mondja, hogy kezdőként ne a Default theme-ből induljon ki,mert öngyilkos lesz...

Steven: http://www.plaintxt.org/themes/sandbox/ Itt találod a sandboxot, szép dokumentációval együtt. A lényege, hogy csak mintaformázások vannak benne (az is csak arra terjed ki,hogy hány oszlop és milyen igazítással). Minden más a te dolgod. Természetesen kell hozzá a Wordpress Codex dokumentációjának átolvasása a template tagekről,hogyha egyedi oldalt akarsz csinálni, de ebből a szempontból mindegy, hogy melyik sablonból indulsz ki. Aki saját sablont akar csinálni, igen is olvassa el a Codex ide vonatkozó részeit...
Naplózva

Steven

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 46


« Válasz #105 Dátum: 2010. 01. 28. - 00:30:43 »

Egy kicsit elszomorodtam  Sír  ezen a dolgon,hogy mennyire nehéz saját ízlésünk szerint  egy PSD fájlból kiindulva wordpress oldalt készíteni. Ott a html és css szerkesztés stb. Ez rengeteg időt emészt fel. Közben én sem tétlenkedtem és utána néztem a dolgoknak, hogyan lehetne ezt egyszerűbben megoldani. Talátam is erre a problémára rengeteg tutorialt (angolt). De ezek rengeteg lépésből állnak. Igy tovább keresgéltem. Arra gondoltam,hogy PSD fájlt hogyan lehet átkonvertálni úgy,hogy azt felhasználhasam wordpress,drupal vagy joomla sablonként. A következő és számomra tetszetős megoldást találtam ezen az oldalon http://psd2cssonline.com .Még ezt tanulmányozom, de a tutorial videót nézegetve tetszik a dolog. A másik megoldás is tetszik de ezt a progit meg kell vásárolni ami átszámolva kb:26-30.000.-Ft lenne. Ez a progi az Artiesteer http://www.artisteer.com/?p=home. A demóját kipróbáltam és pofon egyszerű az egész.
Elmentés után háttérnek berakja a saját lógóját ami kevésbé tetszetős és sehogy sem lehet kiszedni. Köszi a hozzászólásokat. Majd kicsit jobban belemerülök ebbe a témába. Igazán annak örűltem volna ha találok egy olyan magyar tutorialt erről ami lépésről-lépésre bemútatja hogyan készítsünk PSD fájlból wordpress stb sablonokat. Mégegyszer köszi.
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #106 Dátum: 2010. 01. 28. - 15:38:21 »

Ne keseregj Mosolyog Nem olyan veszes. Max egy nap kepbol sitebuildeni HTML/CSS oldalt. Meg egy nap es kesz a WPre alakitas. Sokkkkkal egyszerubb a WP, mint egy "nagy" CMS sablonjat kesziteni, pl Joomla (Isten ments!!!) Mosolyog Egyszer ha belekostoltal es vegig viszel egy sablon keszitest, akkor a kovetkezo mar egyszeru lesz. Nem olyan komplikalt, amilyennek hangzik!

Jo kodolast!
Naplózva
Balou

Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 140


WWW
« Válasz #107 Dátum: 2010. 01. 28. - 18:24:24 »

Hát, én azért nem bízok az ilyen Artisteer és társaiban... ki tudja, milyen szeméttel pakolják tele a kódot, meg azért olyan hűde egyedi oldalt se fogsz tudni csinálni vele..csak "sablon" témákat...azokkal így is Dunát lehet rekeszteni...
Naplózva

Hajdu_M

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 19


WWW
« Válasz #108 Dátum: 2010. 01. 31. - 13:42:41 »

Üdv ismét.

Volna egy olyan kérdésem,hogy hogyan lehet űrlapot működtetni egy oldalon? Tehát, hogy kitöltés után elküldje nekem azt! Vagy esetleg tudtok e ilyen szolgáltatásról?
Naplózva

A bölcs alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
Tao Te King
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #109 Dátum: 2010. 01. 31. - 14:14:11 »

Nem egeszen ertem, mit akarsz kerdeni. Egy urlapnak az action attributumjaban adhatod meg, hogy hova akarod kuldeni az adatokat feldolgozasra. Pl.

Kód:
<form action="feldolgozo.php" method="post"> ... </form>

Ha azt erted a kerdesedben, hogy kuldjon el valamiket emailben, akkor azt a feldolgozo.phpban kell elerd. Kiszeded a $_POST globalis tombbol, amire szukseged van, belerakod egy formazott stringbe es elkuldod magadnak vagy akinek akarod a mail() fugvennyel, vagy egyeb komolyabb eszkozokkel, mint pl. a PhpMailer (http://phpmailer.sourceforge.net).

Pelda szkript, egyszeru form kuldesre es annak emailezesere: http://www.createblog.com/all-other-tutorials/298-simple-php-mailer/
Naplózva
Hajdu_M

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 19


WWW
« Válasz #110 Dátum: 2010. 01. 31. - 14:28:44 »

Na ez nekem kínaiul volt.

Csináltam, egy oldalt. Azon szeretnék létrehozni, egy űrlapot, azt szeretném egy adatbázisba tárolni, itt az én gépemen. Tehát bárhol kitöltik és elküldik, az a gépemre kerüljön. Na most ehhez én zsír hülye vagyok és nem tudok programozni. Mondjuk dreamweaver-ben meg lehetne- e oldani, egyáltalán egy ilyen webes adatbázisrendszer, hogyan épül fel? szerkezetileg? Tehát arra gondolok, hogy mi kell hozzá? Kell gondolom egy szerver gép, ami az én gépem, azon kell hogy legyen egy adatbázis-kezelő rendszer, mondjuk Mysql azt mimódon lehet kapcsolatba hozni a webes felülettel?

Vagy ne próbálkozzak ilyesmivel programozói tudás nélkül?

Viszont erre az esetre egyszer nem rég láttam valahol olyan site-ot, ami megcsinálja ezt bárkinek, tehát működtet egy ilyen űrlaprendszert és magamnak lekérhetem az adatokat, arról az oldalról.

Szóval miféle megoldás lehet erre, hogy ne kelljen hozzá programozóvá válni?
Naplózva

A bölcs alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
Tao Te King
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #111 Dátum: 2010. 01. 31. - 20:32:01 »

A te gepedre nem tudja semmi keppen kuldeni az adatot. A programozasi tudas nagyon jol jonne, valo igaz. Vannak szolgaltatasok, ahol urlapot keszithetsz es a kitoltott eredmenyeket megnezheted.

http://www.emailmeform.com/
http://www.formspring.com/pricing.html
http://www.polldaddy.com/features/

Remelem valamelyik segitsegedre lesz.
Naplózva
Hajdu_M

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 19


WWW
« Válasz #112 Dátum: 2010. 02. 02. - 20:06:04 »

Köszi a tippeket. Az emailest most próbálgatom. Majd visszajelzek, hogy mit sikerült összehozni
Naplózva

A bölcs alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el sem veszíti.
Tao Te King
Steven

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 46


« Válasz #113 Dátum: 2010. 02. 05. - 00:01:00 »

Sziasztok! Lenne egy bugyuta kérdésem. A Wordpresst,vagy Joomlát,Drupalt lehet-e használni egy céges belső hálózati rendszeren e-learning-ként ? Tehát adott egy cég 15 gépel rendelkezik, amik egymással hálózatba vannak kötve, és ezt a belső e-learning rendszert (Wordpess alapu vagy más oldalt) csak ezen a 15 gépen lehetne elérhetővé tenni, mivel belső bizalmas tartalmakal rendelkezik. Külső vagy otthoni gépről nem lenne elérhető.
Gondolom igen. Tehát üzleti felhasználásról lenne szó, ami nem pénzkeresetről szól , csak információ megosztásról. Van ennek valami jogi hátúlütője? Hááát
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #114 Dátum: 2010. 02. 05. - 17:42:42 »

Barmit fel lehet hasznalni igy, mivel e legjobb, ha a szervert allitod be, hogy csak lokalisan erjek el a tartalmat es kulso felhasznalok ne. Szolj a rendszergazdanak, hogy allitsa be annak a mappanak az elereset, amiben a vedett oldal lesz, hogy csak a belso halozatrol lehessen elerni (intranet).
Naplózva
Steven

Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 46


« Válasz #115 Dátum: 2010. 02. 06. - 12:44:18 »

Köszi! Én is az intranet kifejezését írtam körbe, csak nem juttott eszembe. Mégegyszer köszi. Szerintem menni fog. Mosolyog
Naplózva
codee47
Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6


« Válasz #116 Dátum: 2010. 02. 22. - 21:21:06 »

Sziasztok!

Firefox böngésző scrollbar-al kapcsolatos kérdésem lenne. A vastagságát szeretném növelni. Ugyanis érintőképernyős monitorokon lesz nézve a tartalom és mindenképp nagyobb scrollbar kellene. Nem számít, hogy valid vagy sem, bármilyen ötletre vagy alternatívára kíváncsi vagyok, ugyanis elég sürgős a dolog.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #117 Dátum: 2010. 02. 24. - 08:05:03 »

Szerintem az erintokepernyos eszkozon alapbol olyan a bongeszo program, hogy hasznalhato legyen. Vagy ha nem a scrollbar, akkor van kinetikus/erinteses gorgetes. Nem feltetlen a weboldal keszito kell megoldja ezt a problemat.
Ha megis ugy gondolod, hogy egyedi scrollbarra van szukseged, akkor ne abban gondolkodj, hogy mikent valtoztasd meg a scrollbart FFben. Annak erdekeben, hogy az oldal egyseges maradjon normal szemelyi szamitogepen es erintokepernyon is, illetve minden bongeszo alatt, olyan megoldas kell, ami bongeszo es platformfuggetlen. Egy megoldas, hogy a mostani tartalmat beteszed egy DIVbe, aminek overflow: hidden erteket adsz es megadod a szelesseget es magassagot. Erre rakotsz egy JavaScript scrollbart, amit olyan keppel diszitesz, ami konnyen megfoghato.
Megegyszer mondom, amiert erintokepernyos az eszkoz, a scrollozast nem a te dolgod megoldani. Szvsz az megvan oldva mar az eszkoz hardware szintjen. Amire oda kell viszont figyelni, hogy ha kicsi a kijelzo, akkor legyenek jol elhatarolt linkek/gombok, hogy ne kattintson veletlen egyebre a felhasznalo.

Jo kodolast!
Naplózva
Laci
Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5


« Válasz #118 Dátum: 2010. 02. 26. - 22:51:18 »

Sziasztok!


Körül néztem, kutakodtam sokat utána, de nem kapom az igazi megoldást a kérdésemre:

Bizonyos hivatkozások tartalmait töltöm be egy divbe, ami míg rá nem mégyek a kurzorral a hivatkozásra bújtatott, tehát egy tooltip féleségről van szó. Js-el működik, egy XHR (XmlHttpRequest) lehívásból indultam, ami a localhoston működött is, de sajnos webre téve rá kellett ébredjek, hogy domainek között nem lehet ilyen egyszerűen ezt elintézni, biztonsági korlátozások miatt.

Arról van szó, hogy van egy szkriptem amivel minden igehelyet (Bibliait, pl. Kol. 2,8) linkekké alakítok, és az kéne, hogy ezekre az egérrel rámenve tooltip formájában előjöjjön az igevers. Ehhez elkészült egy egyszerű online biblia ami get-es paraméterekkel ki is írja a megfelelő részt, tehát a link része működik is, de a nagy bökkenő ott van, hogy nem tudom megjeleníteni azt, mert más-más domain címekről hívódna meg, az pedig nem engedi. Beleolvastam sok féle megoldásba, sokszor már azt hittem, hogy értem, de csak nem látom a megoldást  He.

A kérdésem tehát: mit tegyek, hogy más domainekről xhr-el meghívható legyen az a php, vagy milyen más módot ajánlotok, és ha tudtok arról is ejtsetek szót, hogy a javasolt megoldásoknak milyen biztonsági kockázatai vannak. Nagyon jó lenne erről egy világos cikk, annyit, de annyit kutakodtam utána, de nagyon távol vagyok a teljes képtől, megoldástól, pedig elég vén róka volnék az ilyen utána nézek s megoldom téren Zavart.


Köszönet.
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #119 Dátum: 2010. 02. 26. - 23:56:56 »

Szia!

Udv a forumon. Egyreszt nem egeszen ertem, ha a PHP GET-es dolgot te irtad es az igebehivo tooltippet is te keszited, hogy nem tudod egy domain ala tenni oket? Mosolyog No de mind1, egy egyszeru es hasznos megoldas az lenne, ha a tooltip mindig a sajat domain-jen levo PHP szkripthez szolna, hogy kell neki xyz. A PHP megeresi mi kell, ha kell sajat adatbazisbol, ha kell egy kulso oldalrol es visszaadja a kivant tartalmat a tooltipnek XHR reply formajaban. Ezzel azt is elered a kozvetett plusz retegen keresztul, hogy a kesobbiekben dinamikusan tudod boviteni a tooltippet fuggetlenul attol, hogy a tartalom az sajat domainen van, adatbazisbol jon vagy eppen egy masik szolgaltato web service-t meghivva.

Tehat:

Kód:
(A) tooltip -- XHR --> PHP kiertekelo reteg -- adatlekeres --> adatbazis, kulso oldal, egyeb adatforras (B)
(B) -- kinyert adat --> PHP kiertekelo reteg feldolgozza, atformazza, tisztitja stb. -- XHR valasz --> tooltip megjeleniti a visszakapott adatot

Termeszetesen valamivel lassab, mintha direkt "az adatot kapna az adatol" a tooltip, de nem szabad szemelol teveszteni azt a tenyt, hogy meg kell talalni az egyensulyt a performancia es a sokoldalusag (flexibilitas, megbizhatosag, stb) kozt. A kozepen allo PHP reteg nem feltetlenul hoz be nagy idoeltolodast, annal inkabb szerverterhelest. Viszont cserebe dinamikusagot es egyeb finomsagokat tud biztositani (hibas eset levedese, formazas, szures, stb.).

Remelem hasznodra lesz ez a kis trukk. Szvsz jo, bar most pattant ki a fejembol, szoval nem tudnam megmondani, hogy mekkora plusz szerver terhelest jelent.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: