WebPillangó főoldal
Oldalak: 1 [2]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Programozási alapelvek  (Megtekintve 29379 alkalommal)
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #20 Dátum: 2008. 09. 20. - 21:48:29 »

A HTML valóban nem programnyelv. Attól eltekintve az alap C++t nem használják épp anyira elterjedten, ahogy azt te beállítod. A Visual C++ot igen. Attól, hogy a Linux meg néhány dolog C alapú, számszerüen sokkal több a Visual C++ program, főleg a Microsoft Visual C++.
Naplózva
lowert
Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 111


« Válasz #21 Dátum: 2008. 09. 20. - 21:58:04 »

Szia Tupacko! Látom éppen fönt vagy:) azt szeretném tőled kérdezni, hogy szerinted milyen programozási nyelvvel kapcsolatban vegyek könyvet?
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #22 Dátum: 2008. 09. 20. - 22:35:41 »

Nem tudom te milyen témában szeretnél tovább fejlődni, de szerintem te még túl fiatal vagy ahoz, hogy hasonló dolgokon törd a fejed. Szóval, hasonló dologra még ne költs pénzt, mivel amire te odajutsz, arra már ezeregy más dolok lesz. Szerintem tanulj a netről. Én C-t tanulnék, mivel arról minden nyelvre könnyedén át tudsz térni. Amúgy meg nem a szintakszis a lényeg, hanem a logika fejlesztése. Ha a logikád megvan, hamar rátudsz húzni egy programozási nyelvet Mosolyog
Naplózva
Alex
Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 15


« Válasz #23 Dátum: 2008. 09. 20. - 23:07:06 »

Idézet
az alap C++t nem használják épp anyira elterjedten, ahogy azt te beállítod. A Visual C++ot igen.
Mit értesz Visual C++ alatt? Tudtommal a Visual C++ a Microsoft fejlesztőkörnyezete, nem önálló nyelv. Nem tudok róla, hogy a C++-nak lenne alváltozata. Egyébként meg az egyik legelterjedtebb nyelv az "alap" C++, 10 programozói álláshirdetésből 7-ben követelmény a C++ ismerete.

Idézet
melyik nyelvet a legérdemesebb tanulni?
Szerintem is inkább a programozási logikádat fejleszd. A programozás tanulását nem egy nyelv megtanulásával kell kezdeni. Egyébként nekem is az a véleményem, hogy a C-t tanuld meg. Az emelt szintű érettségi feladatai megoldhatóak C-ben is; ráadásul ha ismered a C-t, akkor könnyebben elsajátítod majd a C++-t, a C#-ot, valamint a C-alapú nyelveket (ilyen a PHP is).
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #24 Dátum: 2008. 09. 21. - 08:48:39 »

Nos, a C, illetve C++ (a továbbfejlesztett C, OO támogatással) is rendelkezik külonféle dialketusokkal. Bár maga a nyelv standardizálva volt, kevés az az IDE, amelyik ezt a dolgot támogatja is (100%ban). Ott van az ISO C/C++, vagy az ANSI C/C++. Mindekettő hivatalos standard, de minimális eltérésekkel. Ezek IDE függetlenek. Az ISO világszintű, míg az ANSI az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozik. Tovább haladva a C programnyelv különféle ágazatain ott vannak az Operációs Rendszer szerinti eltérések. Többnyire, az iskolákban CSAK a windowsos Ct tanítják, egyetemen ehez hozzaadódik a Linuxos C. Hogy őszinte legyek, nagyon más. Nem lehet egyforma márcsak az OP felépítéséből, állományrednszeréből, stb. Természetesen van egy előrehaladott absztraktizáció, de rengeteg az olyan függvény, ami más vagy nem is létezik egyik-más dialketusban.
A Visual C++ problémájáról néhány szót. Valóban a Microsoft termékére vonatkozik. Vannak viszont alternatívák, ott a GNU C++, a gcc fordítóval. Többnyire a Linux is erre alapul, de még sorolhatnék dolgokat ... Visszatérve az álláshírdetésekre. Sokszor tévesek, mert nincs kiírva, hogy Microsoft Visual C++ kell nekük. Nem egy cégnél jártam, többnyire ez van: Windows, Visual Studio, MS SQL, s egy halom geek Mosolyog
A C Sharp probléma ... nem igaz, hogy a .Net a C#. Ez merő tévedés! A .Net egy keretrendszer csupán. Épp úgy megvan a Visual Basichez, mint a Visual C++hoz (VC++) és még sok más nyelvhez. Egy kiegészítő, de nem kötelező használni. C Sharp van a Macen is, a Linuxon is. Néhány keretrendszer, amelyik ingyenes és a .Net Framework alternatívájaként akar szolgálni. Mindkettő cross-platform: dotGNU és Mono (én a Monot ajánlom inkább, vele közelebbről láttuk egymást).
Naplózva
Alex
Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 15


« Válasz #25 Dátum: 2008. 09. 21. - 16:15:04 »

Köszönöm a részletes tájékoztatást a C-vel kapcsolatban. Bár azt nem tudom, hogy konkrétan milyen az a windowsos C. Ha én írok egy programot C-ben és azt lefordítom, akkor az lefut Windows alatt egy parancssoros ablakban; de lefut Linux alatt is, ha a linuxos fordítóval Linux által futtatható fájlt készítek. Nem így van?

A Visual C++ problémájáról néhány szót. Valóban a Microsoft termékére vonatkozik. Vannak viszont alternatívák, ott a GNU C++, a gcc fordítóval. Többnyire a Linux is erre alapul, de még sorolhatnék dolgokat ...
Ez így van, de mi a különbség azon kívül, hogy más a fordító? Van-e különbség a programnyelvben? (Tehát másképp értelmezi-e ugyanazt a forráskódot a Visual C++, mint például a Dev-C++?)
Idézet
A C Sharp probléma ... nem igaz, hogy a .Net a C#. Ez merő tévedés! A .Net egy keretrendszer csupán.
Hol állítottam az ellenkezőjét? Azt írtam, hogy a C#-ban írt programok futtatásához szükséges a .NET keretrendszer. Kacsint
Tudtommal a C#-ban írt programok futtatásához kell egy keretrendszer (tudom, hogy nemcsak a .NET létezik, de Windows-platformon az a legelterjedtebb), ami az IL-fájlt lefordítja a futtatás előtt. Rosszul tudom? Vagy lehet írni olyan programot is C#-ban, amelynek a futtatásához nem kell semmiféle keretrendszer? (Bár ez eléggé érdekes volna, hiszen tudtommal a fordító csak IL-fájlt készít, nem közvetlenül futtatható programot.)
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #26 Dátum: 2008. 09. 21. - 20:08:34 »

Idézet
Ha én írok egy programot C-ben és azt lefordítom, akkor az lefut Windows alatt egy parancssoros ablakban; de lefut Linux alatt is, ha a linuxos fordítóval Linux által futtatható fájlt készítek.
Azt kell mondjam, hogy csalódni fogsz. Nagy eséllyel nem így fog történni, mivel rengeteg az eltérő elem. Ha 100% standard Cben írtad a programod, akkor igen, lefut. Konkrét példa: más a windowsos és linuxos multithreading. De ne másszunk ennyire mélyre. Próbálj meg lefordítani Windowson Borland környezetben egy programot, amiben van clrscr() függvény és ugyanazt Dev-C++ba ... csalódni fogsz, a Dev hibát ad, nem ismeri a függvényt.
A C Sharppal kapcsolatban arra utaltam, hogy abszolut nem szükséges a Microsoft .Net keretrendszer, vannak alternatív megoldások is Mosolyog
Naplózva
Alex
Új tag
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 15


« Válasz #27 Dátum: 2008. 09. 21. - 21:45:29 »

Értem, de akkor a különbség ezek szerint a fordítók között van; mert a Borland ismeri a clrscr() függvényt, míg a Dev-C++ nem. Nem tudom, hogy az a C, amit én tanulok (szabadidőmben), standard C-nek számít-e, de eddig még a Dev-C++ is és a GCC is mindig le tudta fordítani.
Az alternatív megoldások közül nekem is a Mono tetszik leginkább, lehet, hogy majd kipróbálom, mert hányok a .NET keretrendszertől.  Határozatlan
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #28 Dátum: 2008. 09. 22. - 09:21:03 »

A gond a clrscrvel az, hogy hianyzik a Dev-C++ konyvtarabol. Talan nem is ISO Mosolyog Kikuszobolheto,ha meghivod helyette a system("cls"); -t, de ez megint windows ... tehat platformhoz kotott. Ahoz, hogy meggyozodj, milyen Ct forditasz, be kell kapcsold az ANSI vagy ISO C ellenorzest az IDE-dben.
Nosztalgia, emlekszem, hogy a Boralnd C 3.41 valtozatban meg volt olyan lehetoseg, hogy ANSI C ... aztan nem sokat torodtem, mert fokent Windowsra irtam programokat, amit meg Linuxra szantam, azt linux alatt irtam.
Naplózva
lowert
Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 111


« Válasz #29 Dátum: 2010. 05. 14. - 22:21:20 »

Megtanultam a PHP-t, és éppen elkezdem a C-t. Úgy mondtátok, illetve több helyről is hallottam, hogy a PHP hasonló a C-hez. Arra lennék kiváncsi, hogy mire lenne érdemes figyelnem az áttéréskor, hogy ne ragadjanak meg rossz szokások, illetve olyan szokásokat ne hordozzak, amik a PHP-nál praktikusak, azonban a C-nél nem? Ilyenkor a kezdéskor még viszonylag egyszerű leszokni róluk, később már azonban macerásabb...
Naplózva
Tupacko
WebPillangó

Adminisztrátor
Törzstag
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 966


WWW
« Válasz #30 Dátum: 2010. 05. 15. - 01:22:22 »

A PHP es C kozt kb. annyi a kulonbseg, hogy a PHP a C szintaktusabol (is) epul. A ket nyelv teljesen elter egymastol. A C-nek meg rengeteg formaja van es sok-sok ezer framework es library hozza.
Azzal a kijelentessel meg csak ovatosan, hogy megtanultad a PHPt, vagy egyaltalan valamelyik programozasi nyelvet. Tisztelet a kivetelnek, a brainfuck-ot hamar el lehet sajatitani, de ember legyen a talpan, aki egy komplex nyelvet megtanul es kepes az idovel is lepest tartani Mosolyog Nem olyan, mint az Anyam tyukja. Nem statikus, hanem dinamikus egy nyelv. Kell tartani a ritmust a fejlesztesevel. Az updatekkel. Kell gyakorolni nap, mint nap, stb.

Minden esetre, gratula, hogy ugy erzed, hogy most mar jol megy a PHP-zes es sok sikert es legalabb ennyi kitartast a C-hez is!
Naplózva
lowert
Tag
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 111


« Válasz #31 Dátum: 2010. 05. 15. - 01:38:09 »

Az elmélet megvan, a logika megvan, a gyakorlatot pedig tartalomkezelő rendszer építésével próbálok szerezni. Igazi favágó munka. Köszönöm a gyors választ!

Szerkesztés: Persze igaz, hogy néha feltűnök a fórumon, néha pedig eltűnök, de ennek ellenére tanulok szorgalmasan, a PHP-t sem egy hét alatt sajátítottam el Mosolyog Most érzem úgy, hogy jöhet egy új nyelv.
« Utoljára szerkesztve: 2010. 05. 15. - 01:42:17 írta lowert » Naplózva
Oldalak: 1 [2]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: